16 Ekim 2012 Salı

Erdoğandan Obamaya Ladin Cevabı ; Şartlar Aynı Değil

 Başbakan Erdoğan, ABD'nin, Ladin'i yakalama taktiğini paylaşma önerisine karşılık, teröristlerin barındığı mağralar ile Ladin'in yakalandığı yerin farklı şartlarda olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Bakü dönüşü Esenboğa Havalimanı’nda ABD Büyükelçisi’nin Ladin önerisini şöyle değerlendirdi: ‘’Açıklama metnini arkadaşlarımdan aldım. Büyükelçi Ricciardone’nin yapmış olduğu açıklamadan hareketle özellikle bizim Sayın Bush döneminde bölücü terör örgütüne yönelik istihbarat paylaşımında biliyorsunuz anlık paylaşıma geçiş kararımız var. Ondan önce bir anlık paylaşım söz konusu değildi. Öyle istihbarat paylaşımı olurdu ki bir ay sürer, iki ay sürerdi. Fakat o görüşmemizde o zaman açıklamamızda bu anlık istihbarata geçiyoruz, bundan böyle anında ilgili birimler Türkiye’deki karşıtlarına bu istihbaratı geçecekler talimatını o zaman Amerika verdi. Hatta insansız hava aracı noktasında da birken onu ikiye çıkarma noktasında adım atıldı. O günden bugüne bu anlık istihbaratı daha da ileri taşımanın gayreti içine girildi. Şu anda bu süreç de işliyor. Fakat kendilerinin Bin Ladin ile ilgili uygulaması kendi şartları içinde değerlendirilir. Bizim bölgede terörle mücadelemizin de kendi şartları içinde değerlendirilmesi farklılık arz eder.”

İran’a 3’lü müzakere önerdik

Erdoğan İran lideriyle yaptığı görüşme konusunda ise şunları söyledi: “Ahmedinecat ile yaptığımız görüşme Suriye’yi kapsayan bir görüşme oldu. Bu görüşmede Dışişleri Bakanlarımızı talimatlandırarak daha önceden başlayıp süregiden görüşmelerimizi bundan sonraki görüşmeleri de dışişleri bakanlarımız vasıtasıyla devam ettirelim dedik. Kendilerine bizim bir teklifimiz oldu. Bu işi sadece Türkiye, İran, Mısır’dan oluşan 3’lü sistem önerdik. Bir diğer ikinci sistem Türkiye, Rusya, İran olabilir. Üçüncü sistem Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan olabilir. Buralardan alınabilecek netice daha da yaygınlaştırılabilir. Şimdi Brahmi’nin attığı bir adım var. Hiç olmazsa Kurban Bayramı’na bir ateşkes sağlayalım dedik. Sayın Ahmedinecat da ‘isabetli olur’ dedi.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder